Kuukausi: elokuu 2020

Puheenjohtajan pilkkeet 2/2020

Category : Uncategorized

Tervehdys kollegat!

Viimeiset kuukaudet ovat olleet myllertävää aikaa. Monenlainen epävarmuus, ahdistus ja pelko on kaivanut usean mieltä. Eikä suotta, elämme poikkeuksellista aikaa. Itse kuitenkin päätin, että en aio antaa negatiivisille ajatuksille valtaa, vaan keskityn kaikkiin niihin positiivisiin asioihin, joita elämässä juuri nyt on. Päätin listata itselleni omassa työssäni tärkeitä asioita, koska välillä olisi tärkeää muistaa kaikki se hyvä ja positiivinen työelämästä, eikä keskittyä haasteisiin. Tiedän, että joskus se voi olla hankalaa, mutta aina voi yrittää. Listaapa sinäkin 5 asiaa, jotka elämässäsi on hyvää ja nautinnollisen arvoista, arjessa tai työssä tai elämässä yleensä.

Tässä minun top 5 työelämästä:

Ammatti, jota edustan ylpeydellä. Minusta on etuoikeutettua olla Fysioterapeutti. Voin saada aikaiseksi vaikutuksen ja kuntouttaa. Pystyn havainnoimaan liikettä, pilkkomaan sitä osiin ja poimimaan sieltä esiin asioita, joilla saada aikaan tarvittavia muutoksia. Voin lievittää kipua, lisätä voimaa, vahvistaa painonkannatusta, fasilitoida liikkumaan, ohjata arkielämän tilanteissa, opettaa pyöräilemään, auttaa kehonhahmotuksessa, tuoda lisäboostia, analysoida kudosten liukumista toisiinsa nähden, kertoa kudostason vammamekanismeista ja tehostaa niistä kuntoutumista, luoda onnistumisen kokemuksia. Nämä nyt joitakin esiin tuodakseni. Mutta mikä parasta, meiltä löytyy osaamista kaikkeen tähän ja niin moneen muuhun asiaan. Jos joku asia kaipaa päivitystä niin sitäkin on helposti saatavilla lisäkoulutuksista, voit selkeyttää ajatuksiasi keskustelemalla kollegoiden kanssa tai vaikka seuraamalla asiantuntijablogeja.

Työkaverit. Tämä ei tarvitse edes selitystä. Listaan kuitenkin muutaman pointin, joita työkaverit minulle ovat, jotta jokainen työkaveri ymmärtää merkityksensä. Tärkeää on myös ymmärtää, että työkaveri voi olla myös joku fysioterapiakollega jostain aivan muusta työpaikasta kuin missä itse olet. Osaamisen jakaja, henkinen tuki, ystävä, työnohjaaja, opettaja, yhteistyön tekijä, ymmärtäjä, sparraaja, mentori, voimavara, maailmanparantaja, innovaattori, taustatuki jne.

Työn monipuolisuus. Kuinka monen ammattikunnan edustajalla onkaan niin paljon työmahdollisuuksia kuin meillä? Voimme toimia kuntoutuslaitoksissa, oppilaitoksissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa, kuntosaleilla, yksityisillä klinikoilla, urheiluseuroissa, asiantuntijarooleissa, joukkueissa, kouluilla, päiväkodeissa, seniori-tai vanhustentaloissa, järjestöissä, korkeakouluissa, työpaikoilla tai työterveyshuollossa, hankkeissa jne. Ja mikä parasta, toimintakenttämme vaan laajenee. Moni on havainnut, kuinka hyödyllistä laadukkaasti toteutettu fysioterapia on ja haluaa satsata siihen. Jos itseäsi miellyttävää sektoria ei listasta löytynyt niin ainahan voi ideoida jotain aivan uutta ja juuri itsesi näköistä.

Moniammatillinen yhteistyö. Mietipä hetki omaa työtäsi. Onko sinulla mahdollisuus työskennellä jonkun muun ammattikunnan edustajan kanssa rintarinnan, osaamistanne ja ajatuksianne yhdessä hyödyntäen? Opettaja, lääkäri, avustaja, fysiologi, sairaanhoitaja, apuvälineteknikko, lähihoitaja, vanhempi, omainen, valmentaja, urheilija, joku muu terapeutti tai muu omassa työympäristössäsi tai asiakkaasi elinympäristössä toimiva henkilö. Olen päässyt seuraamaan tasavertaisesti ja tehokkaasti toteutuvaa moniammatillista yhteistyötä hyvin läheltä ja ihaillut kuinka luontevaa eri ammattikuntien yhteistoiminta parhaimmillaan on. Osaamiset sulautuvat yhteen, jonka jälkeen asiakas on erittäin tyytyväinen ja ammattilaiset osaavampia. Mielestäni on mahtavaa, että ammattikuntamme on yksi niistä, joiden kanssa moniammatillista yhteistyötä halutaan tehdä ja me pystymme siihen. Niin ja yhteistyötähän voi tehdä myös niiden meille ”epätyypillisten” ammattien kanssa, vaikka fyysikon tai koneteknikon. Kuinka paljon voisimme heidän kanssaan laajentaa ajatuksiamme? 

Suomen Luonto. Itselleni tämä on toiminut jo pitkään paikkana, jossa rauhoittua. Vetää henkeä ja palautua ajoittain raskaasta työstä. Jokaisen meistä olisi tärkeää löytää sellainen asia, joka auttaa omaa mieltämme rauhoittumaan ja päästämään irti kiireen tunteesta. Onko se sinulle mökki, lenkkipolku, kuntosali, ystävät, tv-sarja, käsityöt, puutarha, kirja, sohva tai ihan mitä vaan, vaikka yhdistelmä edellisiä. Hyödynnä sitä silloin, kun tuntuu, että asioita on liikaa, eikä niistä saa enää selkoa. Omassa työelämässäni top 5 listalle pääsee ehdottomasti myös se, että olen oppinut keinoja, joilla palautua työstä ja kääntää ajatukset myrskystä kohti mielenrauhaa.

Toivottavasti jokaisen teistä tuleva syksy on ilon täyttämä!

-Sanna Paasu-Hynynen, puheenjohtaja