Category Archives: Uncategorized

Puheenjohtajan pilkkeet 2/2021

Category : Uncategorized

Kohti uutta normaalia.

Kuntoutus puhuttaa valtakunnallisesti esimerkiksi kliinisessä työssä, asiakkaidemme parissa, päättäjien pöydillä, kuntoutuksen koulutuksen sisällöissä, sekä tutkimuksessa. Silti tuskin kukaan voi yksiselitteisesti määritellä sen mitä kuntoutus on, kenen sitä kuuluisi saada, kuka sen kustantaa ja millaista on yksilölähtöinen, kustannustehokas kuntoutus.

Kuntoutuksen eräänlaisen murroskauden myötä myös fysioterapia elää uudenlaista aikakautta. Paljon on muuttunut jo viimeisen vuosikymmenen aikana esimerkiksi siksi, että fysioterapiatutkimus on laajentunut ja tuottaa jatkuvasti laadukasta ymmärrystä fysioterapian ydinasioista. Tulevat vuodet näyttävät mihin suuntaan koko kuntoutuksen kenttä ja fysioterapia kulkee.

Tällä hetkellä useassa eri työryhmässä tehdään selvitystyötä mm. kuntoutuksen määrittelyn, kuntoutuksen koulutuksen ja kuntoutuksen tutkimuksen nykytilan selvityksen, sekä tulevaisuuden linjauksien parissa. Mahdollisimman laaja-alaisen ymmärryksen saaminen on tärkeää ja siksi rohkaisenkin jokaista teistä nostamaan äänensä kuuluville silloin jos se suinkin on mahdollista. Juuri nyt piirretään tulevaisuuden muotokuvia ja on paljon myös meistä itsestämme kiinni mikä on fysioterapian rooli tuossa maalauksessa.

Kuntoutusalan asiantuntijat ja Suomen fysioterapeutit ovat ahkerasti ottaneet kantaa kuntoutuksen todellisen luonteen puolesta. Kuntoutus ei voi olla hoitoa, vaan sen tulee aktiivisesti osallistaa ihmisiä ottamaan vastuuta oman toimintakykynsä ja hyvinvointinsa ylläpysymisestä. Poikkeustilan aikana hoidolliset toimenpiteet ovat ymmärrettävästikin korostuneet, mutta on sanomattakin selvää, että sellainen toimintalinjaus ei voi jatkua kovin pitkään. Passiivisemmasta hoidosta kohti aktiivisempaa kuntoutusta tulisi nousta tulevaisuuden teemaksi entistä vahvemmin. Aina käytännön toteuttaminen ei ole niin yksinkertaista ja siksi erilaisien työryhmien laaja-alaisen tiedon saaminen juuri kliiniseltä kentältä ja asiakasnäkökulmasta on niin tärkeää. Halutessasi kertoa oman mielipiteesi kuntoutuksen koulutuksen nykytilan vahvuuksista, heikkouksista ja tarpeista voit osallistua vastaamalla Kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisfoorumin webropol-kyselyyn. Kyselyyn on tärkeää saada vastauksia mahdollisimman monen eri ammattikunnan edustajilta, joten voit vapaasti jakaa linkkiä eteenpäin kuntoutuksen parissa työskenteleville. 

Nyt luodaan uutta normaalia ja jokainen meistä haluaa fysioterapian olevan osa sitä.

Iloa, väriä ja energiaa jokaisen syksyyn!

Sanna Paasu-Hynynen

sanna.paasu(at)gmail.com

044 – 575 0555


Puheenjohtajan pilkkeet 1/2021

Category : Uncategorized

Kohti vuotta 2021!

Vuosi 2020 on vihdoin saatu päätökseen ja se saattaa jäädä mieliimme suuren muutoksen, epävarmuuden ja poikkeusolojensa vuoksi. Toisaalta se voi jäädä mieliimme myös positiivisen muutoksen, kuntoutuksen arvostuksen kasvamisen ja kehittymisen aikakautena. Etäkuntoutus ja erilaiset digitaaliset palvelut ovat ottaneet oman roolinsa kuntoutuskentällä ja tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia laadukkaan kuntoutusprosessin toteuttamiseksi. Toki on tärkeää ymmärtää, että etäkuntoutus ei ole se oikea toimintamuoto kaikissa tapauksissa, vaikka tietyille henkilöille se on mahdollistanut kuntoutuksen jatkumisen poikkeustilanteesta huolimatta. Vaikka etäkuntoutuksen käyttöönotto on haastanut varmasti jokaista ammattilaista ja tuonut epävarmuutta myös asiakaskuntaan, niin lopulta on se myös opettanut paljon siitä, miten laaja-alaista osaamistamme voidaan hyödyntää myös teknologian välityksellä. Kuluneen vuoden aikana on tapahtunut paljon. Olemme onnekkaita, että meillä fysioterapeuteilla on oma liitto tukenamme, joka ajaa asioitamme myös poikkeuksellisina aikoina. Liiton myötävaikutuksesta kevään 2020 fysioterapia-alaa kohahduttaneet toiminnan alasajot ymmärrettiin lopettaa hyvin nopeasti. Kuntoutustarve on jatkuvaa, eikä sitä voida ajaa alas seurauksitta. Liiton ja heidän yhteistyönsä avulla niin kuntoutuksen, kuin fysioterapian merkitys on korostunut ja on ymmärretty täysin uudenlaisia, merkityksellisiä toimintakenttiä esimerkiksi Koronaan sairastuneiden kuntoutuksessa. Vuodelle 2021 Suomen fysioterapeutit ovat asettaneet myös poliittisia tavoitteita, joiden tarkoitus on edelleen vahvistaa kansalaisten hyvinvointia tasapuolisesti, sekä mahdollistaa toimintakyvyn ylläpysymisen ja kehittymisen yhtäläiset mahdollisuudet. Fysioterapeuttien rooli osana oikea-aikaista, moniammatillista ja laadukasta kuntoutusta on merkittävä, mutta ellemme me itse sitä nosta esille niin kuka sitten?! Tuetaan toinen toistamme, kunnioitetaan kollegoidemme ammattitaitoa ja nostetaan yhdessä fysioterapian arvostusta myös päättäjien keskuudessa. 5 Vaikka tulevaisuutta ei pysty ennustamaan nyt edes kirkkaimmista kristallipalloista niin tehdään me kuitenkin kaikkemme, että kuluva vuosi tulee olemaan vahvan kehittymisen ja osaamisen vuosi. Yhdessä olemme enemmän, vaikka sitten maskit kasvoilla ja turvaväleillä!

Puheenjohtaja,

Sanna Paasu-Hynynen

sanna.paasu(at)gmail.com


Puheenjohtajan pilkkeet 2/2020

Category : Uncategorized

Tervehdys kollegat!

Viimeiset kuukaudet ovat olleet myllertävää aikaa. Monenlainen epävarmuus, ahdistus ja pelko on kaivanut usean mieltä. Eikä suotta, elämme poikkeuksellista aikaa. Itse kuitenkin päätin, että en aio antaa negatiivisille ajatuksille valtaa, vaan keskityn kaikkiin niihin positiivisiin asioihin, joita elämässä juuri nyt on. Päätin listata itselleni omassa työssäni tärkeitä asioita, koska välillä olisi tärkeää muistaa kaikki se hyvä ja positiivinen työelämästä, eikä keskittyä haasteisiin. Tiedän, että joskus se voi olla hankalaa, mutta aina voi yrittää. Listaapa sinäkin 5 asiaa, jotka elämässäsi on hyvää ja nautinnollisen arvoista, arjessa tai työssä tai elämässä yleensä.

Tässä minun top 5 työelämästä:

Ammatti, jota edustan ylpeydellä. Minusta on etuoikeutettua olla Fysioterapeutti. Voin saada aikaiseksi vaikutuksen ja kuntouttaa. Pystyn havainnoimaan liikettä, pilkkomaan sitä osiin ja poimimaan sieltä esiin asioita, joilla saada aikaan tarvittavia muutoksia. Voin lievittää kipua, lisätä voimaa, vahvistaa painonkannatusta, fasilitoida liikkumaan, ohjata arkielämän tilanteissa, opettaa pyöräilemään, auttaa kehonhahmotuksessa, tuoda lisäboostia, analysoida kudosten liukumista toisiinsa nähden, kertoa kudostason vammamekanismeista ja tehostaa niistä kuntoutumista, luoda onnistumisen kokemuksia. Nämä nyt joitakin esiin tuodakseni. Mutta mikä parasta, meiltä löytyy osaamista kaikkeen tähän ja niin moneen muuhun asiaan. Jos joku asia kaipaa päivitystä niin sitäkin on helposti saatavilla lisäkoulutuksista, voit selkeyttää ajatuksiasi keskustelemalla kollegoiden kanssa tai vaikka seuraamalla asiantuntijablogeja.

Työkaverit. Tämä ei tarvitse edes selitystä. Listaan kuitenkin muutaman pointin, joita työkaverit minulle ovat, jotta jokainen työkaveri ymmärtää merkityksensä. Tärkeää on myös ymmärtää, että työkaveri voi olla myös joku fysioterapiakollega jostain aivan muusta työpaikasta kuin missä itse olet. Osaamisen jakaja, henkinen tuki, ystävä, työnohjaaja, opettaja, yhteistyön tekijä, ymmärtäjä, sparraaja, mentori, voimavara, maailmanparantaja, innovaattori, taustatuki jne.

Työn monipuolisuus. Kuinka monen ammattikunnan edustajalla onkaan niin paljon työmahdollisuuksia kuin meillä? Voimme toimia kuntoutuslaitoksissa, oppilaitoksissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa, kuntosaleilla, yksityisillä klinikoilla, urheiluseuroissa, asiantuntijarooleissa, joukkueissa, kouluilla, päiväkodeissa, seniori-tai vanhustentaloissa, järjestöissä, korkeakouluissa, työpaikoilla tai työterveyshuollossa, hankkeissa jne. Ja mikä parasta, toimintakenttämme vaan laajenee. Moni on havainnut, kuinka hyödyllistä laadukkaasti toteutettu fysioterapia on ja haluaa satsata siihen. Jos itseäsi miellyttävää sektoria ei listasta löytynyt niin ainahan voi ideoida jotain aivan uutta ja juuri itsesi näköistä.

Moniammatillinen yhteistyö. Mietipä hetki omaa työtäsi. Onko sinulla mahdollisuus työskennellä jonkun muun ammattikunnan edustajan kanssa rintarinnan, osaamistanne ja ajatuksianne yhdessä hyödyntäen? Opettaja, lääkäri, avustaja, fysiologi, sairaanhoitaja, apuvälineteknikko, lähihoitaja, vanhempi, omainen, valmentaja, urheilija, joku muu terapeutti tai muu omassa työympäristössäsi tai asiakkaasi elinympäristössä toimiva henkilö. Olen päässyt seuraamaan tasavertaisesti ja tehokkaasti toteutuvaa moniammatillista yhteistyötä hyvin läheltä ja ihaillut kuinka luontevaa eri ammattikuntien yhteistoiminta parhaimmillaan on. Osaamiset sulautuvat yhteen, jonka jälkeen asiakas on erittäin tyytyväinen ja ammattilaiset osaavampia. Mielestäni on mahtavaa, että ammattikuntamme on yksi niistä, joiden kanssa moniammatillista yhteistyötä halutaan tehdä ja me pystymme siihen. Niin ja yhteistyötähän voi tehdä myös niiden meille ”epätyypillisten” ammattien kanssa, vaikka fyysikon tai koneteknikon. Kuinka paljon voisimme heidän kanssaan laajentaa ajatuksiamme? 

Suomen Luonto. Itselleni tämä on toiminut jo pitkään paikkana, jossa rauhoittua. Vetää henkeä ja palautua ajoittain raskaasta työstä. Jokaisen meistä olisi tärkeää löytää sellainen asia, joka auttaa omaa mieltämme rauhoittumaan ja päästämään irti kiireen tunteesta. Onko se sinulle mökki, lenkkipolku, kuntosali, ystävät, tv-sarja, käsityöt, puutarha, kirja, sohva tai ihan mitä vaan, vaikka yhdistelmä edellisiä. Hyödynnä sitä silloin, kun tuntuu, että asioita on liikaa, eikä niistä saa enää selkoa. Omassa työelämässäni top 5 listalle pääsee ehdottomasti myös se, että olen oppinut keinoja, joilla palautua työstä ja kääntää ajatukset myrskystä kohti mielenrauhaa.

Toivottavasti jokaisen teistä tuleva syksy on ilon täyttämä!

-Sanna Paasu-Hynynen, puheenjohtaja


Puheenjohtajan pilkkeet 1/2020

Category : Uncategorized

Paljon onnea vaan Keski-Suomen Fysioterapeutit ry!

Yhdistyksemme täyttää huhtikuussa kunnioitettavat 50-vuotta. Keski-Suomen Fysioterapeutit ry on yksi Suomen vanhimmista paikallisyhdistyksistä ja mikä parasta myös yksi niistä aktiivisimmista. Perimmäisenä ajatuksenamme on, että haluamme kaikki toimia alamme parhaaksi, sekä nostaa fysioterapian arvostusta niin paikallisesti, kuin valtakunnallisestikin. Juhlatilaisuus järjestetään Wanhassa Fredassa 17.4 alkaen klo 18.00. Luvassa on herkullista ruokaa, viihdyttävää ohjelmaa ja iloisia muisteloita vuosien varrelta. Juhlasta saatte tarkemman kutsun vielä myöhemmin kevään aikana.

Kevään tapahtumat ei suinkaan lopu vuosijuhlaamme. Viime vuonna aloitettu liiton koulutuskiertue jatkuu tänä vuonna uudelleen ja nyt teemana on ”Stressin kahdet kasvot”. Tähänkin oivalliseen koulutukseen opiskelijajäsenet pääsevät ilmaiseksi, jäsenet 25€ hinnalla ja ei-jäsenet 50€:lla. Upea tilaisuus verkostoitua. Tämä koulutus järjestetään keväällä täällä Jyväskylässä, joten seuraa tiedotusta asiasta tarkasti.

Nyt on tullut aika saada lisää aktiivisia toimijoita yhdistykseen. Hallituksemme kaipaa kipeästi lisää toimijoita, jotta toiminta on mahdollista pitää yllä edelleen yhtä innokkaana ja aktiivisena. Mukaan voi tulla ihan pieneen rooliin, vaikka koulutustoimikuntaan tai vaikka vain edustajaksi hallitukseen. Monen mielestä yhdistystoiminta ei ole enää vetävää, mutta mielestäni kannattaa tulla kokeilemaan ennen kuin vetää mitään johtopäätöksiä. Itse olen nauttinut joka hetkestä tämän reilun 10- vuoden ajan, jonka olen ollut mukana. Tule siis sinäkin kuulostelemaan mitä olemme viime vuonna tehneet ja keskustelemaan kuluvan vuoden suunnitelmista vuosikokoukseemme ravintola Bella Romaan 19.3.2020 klo 18.00 alkaen. Yhdessä olemme enemmän, nyt ja aina!

Kuten jo aiemmin mainittu on yhdistyksemme tehnyt mallikasta ja kunnioitettavaa työtä jo useiden vuosikymmenien aikana. Se ei olisi onnistunut ilman niitä satoja aktiivisia fysioterapeutteja, jotka ovat halunneet panostaa paikalliseen kehittämiseen. Vuosien varrella on ollut talvipäiviä, virkistysiltamia, teatteriesityksiä, satoja eri koulutuksia ja monenlaista yhteisöllistä toimintaa. Olisi aivan mahtavaa kuulla teidän muistojanne yhdistystoiminnasta vuosien varrelta, joten toivotaan, että saavutte yhteiseen juhlaamme sankoin joukoin. Tai oikeastaan sanotaanpa vaan, että nähdään siellä!

Sanna Paasu-Hynynen

sanna.paasu@gmail.com

044 – 575 0555

 


Oikaisu Tatsiin 1/2019

Category : Uncategorized

Kipukoulutuksen kuvauksessa mainittu virheellisesti  Tapio Ojalan olevan TtM. Tapio Ojala on terveystieteiden tohtori.

https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/45325/978-951-39-6060-5_vaitos_21022015.pdf?sequence=11


Puheenjohtajan pilkkeet 01/2019

Category : Uncategorized

PUHEENJOHTAJAN PILKKEET

 

Ihan mahtavaa alkanutta vuotta teille kaikille lukijoillemme! Mennyt vuosi sisälsi monelle paljon epävarmuutta, ahdistusta ja jännitystä Kelan surullisenkuuluisan kilpailutuksen osalta. Itse kuitenkin haluaisin ajatella, että vuosi oli myös erittäin antoisa meille fysioterapeuteille. Kuinka niin?

Viime vuonna tuo kilpailutus oli kuitenkin se asia, joka nosti fysioterapeuttisen osaamisen valtamediankin etusivuille ja kansanedustajien kokouspöytiin. Kilpailutus johti myös siihen, että fysioterapeutit nousivat yhtenäisenä rintamana vastustamaan jotain sellaista, jonka tarkoituksena oli laskea alamme arvostusta ja myydä fysioterapiaa alennuskorista, ilman minkäänlaista perustetta. Tällaista me tarvitsemme. Emme sitä alennusmyyntiä tai aliarvostusta, vaan sitä, että seisomme toinen toisemme rinnalla ja annamme ansaittua arvostusta kollegoillemme, kaikille niille.

Myös meillä Keski-Suomessa on ollut vilkas fysioterapiavuosi ja sellaisena se tulee jatkumaan myös vuonna 2019. Keski-Suomen järjestämissuunnitelma on ollut vapaassa kommentoinnissa ja me yhdistyksenä olemme sitä yhdessä liiton kanssa lukeneet ja kommentoineet. Mielestäni on upeaa, että palveluiden järjestämisessä halutaan oikeasti kuulla meitä alalla toimijoita, eikä vain sulkeutua kabinetteihin tekemään linjauksia.

Yhdistyksemme pitkäaikainen puheenjohtaja Anu Pollari valittiin Suomen fysioterapeuttien varapuheenjohtajaksi, joten olemme niin sanotusti piikkipaikalla vaikuttamassa suomalaisen fysioterapian tulevaisuuteen. Haluamme yhdistyksenä vilpittömästi olla mukana fysioterapian näkyvyyden lisäämisessä, fysioterapian laadun vahvistamisessa ja positiivisen tunnettavuuden kasvattamisessa. Nyt on myös meidän aika toimia ja vaikuttaa. Anun on aika siirtyä syrjään paikallisyhdistystyöstä. Siinä olisikin uusille toimijoille isosti tilaa tulla paikkaamaan vuosikymmenten osaamista. Tervetuloa mukaan toimintaamme osallistumalla vuosikokoukseen tai ottamalla yhteyttä allekirjoittaneeseen.

Jokainen varmasti tietää, että päämäärä on helpompi saavuttaa, kun tuemme toinen toisiamme ja teemme kaikki yhdessä töitä sen eteen. Paikallisistakin puroista kasvaa suuri valtavirta, joka varmasti huomataan. Pyritään siis me paikallisesti tekemään työmme mahdollisimman hyvin, mutta myös toistemme työtä ja osaamista arvostaen. Jokaisella meistä on varmasti jotain sellaista osaamista, joka vaikuttaa kustannustehokkaasti. Ja jos tuntuu, että omaa osaamistaan haluaa entisestään päivittää niin liiton fysioterapiasuositukset ovat hyvää ensilukemista.

Tule mukaan tekemään tästä fysioterapian aikakautta!

pj, Sanna Paasu-Hynynen

 


Oikaisu Jäsen-Tatsiin 2/2018

Category : Uncategorized

Jyväskylän ammattikorkeakoulun fysioterapian tutkinto-ohjelmiin haki tänä vuonna kaiken kaikkiaan 1935 alasta kiinnostunutta, ei 254. Jäsen-Tatsissa sivulla 18 ilmoitettu lukema 254 koski ensisijaista hakua nuorten koulutukseen sivun Kevään 2018 yhteishaku tietojen mukaisesti. Pahoittelemme virhettä! Lukema on korjattu kotisivultamme ladattavissa olevaan Tatsiin.

 

Tiedotusvastaava,

Eveliina Rauhansalo


Puheenjohtajan pilkkeet 2/2018

Category : Uncategorized

”Kiitos ei ole kirosana”

Näin todetaan eräässä hittibiisissä ja siitä intoutuneena aionkin käyttää ensimmäisen pilkahdukseni nostaen esiin heitä, joille kiitos jää valitettavan usein sanomatta.

Tämä kunnia, puhua tässä, minulle suotiin keväällä, kun minut valittiin täyttämään Anu Pollarin saappaita. Ensimmäinen kiitos meneekin Anulle kaikesta siitä innosta, jonka avulla myös me muut yhdistysaktiivit olemme saaneet lisäpontta toimeemme. Anu sai puheenjohtajakaudellaan aikaiseksi pirteää pöhinää ja innostavaa yhteistyötä koko Keski-Suomen alueella. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon toukokuinen kolmas valtakunnallinen fysioterapiafoorumi, jossa oli parhaimmillaan 150 osallistujaa kuuntelemassa, millaista ajankohtaista osaamista meillä täällä paikallistasolla löytyy. Toinen kiitos kuuluu kaikille foorumin asiantuntijoille, osallistujille ja tukijoille. Ilman teitä kaikkia tapahtumasta ei olisi tullut niin antoisaa, kuin siitä tuli. Se upea fysioterapiahenki, joka kyseisessä tapahtumassa oli käsin kosketeltavissa, on sellaista herkkua, että mielelläänhän sitä katselisi useamminkin.

Toivon jatkossa pystyväni ylläpitämään Anun luomaa avointa ja kollegiaalista ilmapiiriä, jonka avulla pystymme nostamaan fysioterapian näkyvyyttä, toimimaan jatkuvasti kehittyen ja vastaamaan myös jäsenistömme toiveisiin parhaimman kykymme mukaisesti. Itselleni on tärkeää pyrkiä kuuntelemaan jäsentemme toiveita, sekä ylläpitää mukavaa tekemisen meininkiä. Kolmas kiitos kuuluukin jäsenistöllemme, jotka innokkaasti saapuvat koulutuksiimme ja muihin tapahtumiin tukien myös samalla yhdistyksemme toimintaa ja osoittamalla halukkuutta tukea myös paikallistason kehittymistä. Ottakaa jatkossakin rohkeasti kantaa toimintaamme tai tervetuloa mukaan kehittämään toimintaa ydinporukasta käsin.

Yhdistyksemme toiminta ei olisi mahdollista ilman kaikkia muita yhdistysaktiiveja, jotka omalla toiminnallaan tekevät minun toiminnasta helppoa. Aivan mahtavaa huomata, kuinka innovatiivisia, toimeliaita ja lojaaleja ihmisiä meillä Keski-Suomen fysioterapeuteissa on mukana. Pyyteetöntä työtä, joka monesti jää ulkopuolisilta huomaamatta. Tosiasia vain on, että ilman näitä ”haalarihommia” ei meidänkään toiminta onnistuisi. Neljäs, suuren suuri, kiitos kuuluu tälle aktiiviporukalle. Kaikkien teidän työ on korvaamattoman tärkeää!

Viides kiitos kuuluu Suomen fysioterapeuteille. Olen päässyt osallistumaan puheenjohtajatapaamisiin, sekä edustajiston kokouksiin ja niiden kautta olen päässyt konkreettisesti huomaamaan kuinka suurella ammattitaidolla he toimivat meidän etumme vuoksi. Suomen fysioterapeutit on ainoa fysioterapeuttien liitto ja vaikka heidän tekemänsä työ ei aina suoraan näy ulospäin, niin olen hyvin läheltä saanut seurata, kuinka työtä painetaan virka-ajoista piittaamatta ja ajokilometrejä laskematta. Tämän hetken yhteiskunnassa on tärkeä olla osallisena ja vaikka me yksilöinä emme kaiken maailman valiokuntiin, SoTe-ryhmiin tai vastaaviin pääsekään osallistumaan niin liitosta he ovat siellä pitämässä meidän puolta ja avaamassa näyttöön perustuvan fysioterapian merkitystä tulevaisuuden yhteiskunnassa.

Nyt on meneillään Suomen Fysioterapeuttien juhlavuosi, joka huipentuu Fysioterapia & kuntoutus tapahtumaan 3.-4.10 Helsingissä. Minäkin aion olla siellä ylpeänä ammattikuntamme edustajana muiden FYSIOTERAPEUTTIEN kanssa. Kiitettäviä löytyy vielä kymmeniä, jopa satoja tämänkin listan ulkopuolelta. Toivon, että jokainen kiitoksen ansaitseva sen myös joskus saisi. Siksipä suuri kiitos sinulle kollega!

Sanna Paasu-Hynynen

 

                                                                                                                                                                                        


Puheenjohtajan pilkkeet 01/2018

Category : Uncategorized

Tervehdys jäsenet,

Tänä vuonna Suomen fysioterapeutit viettää 75-vuotisjuhliaan. Päätapahtuma on Fysioterapia ja kuntoutus- päivät, jotka ovat Helsingissä 3.-4.10.2018. Käy tutustumassa tilaisuuteen www.fysioterapiamessut.fi sivuilla. Samaan aikaan Helsingin messukeskuksessa on Hyvä ikä- messut. Yksi juhlavuoden tapahtumista on meidän yhdistyksen järjestämä III valtakunnallinen fysioterapiafoorumi, joka on 4.5.2018 Jyväskylässä. Foorumi pureutuu kuntoutuksen hoitopolkuihin asiakasnäkökulmasta ja sitä kautta valaisee meille maakuntamme sote2020 järjestämissuunnitelmaa kuntoutuksen osalta. Saamme tilaisuuteen sotevastuuvalmistelija Mikael Palolan.

 

Keski-Suomen sotevalmistelijat julkaisivat 15.1. järjestämissuunnitelman, johon kaikki voivat ottaa kantaa. Kannustan kaikkia jäseniä ja eritoten fysioterapian esimiehiä yksityisellä ja julkisella puolella kokoamaan kannanottoa järjestämissuunnitelmaan kuntoutuksen näkökulmasta. Nyt on hetki, jolloin voidaan sote-suunnitelmiin vaikuttaa. Yhdistyksenä otamme kantaa myös, joten voit laittaa kommentteja myös suoraan meille. Aikaa kannanottoon on 21.2. asti ja se tehdäään otakantaa.fi sivuilla.

 

Parasta aikaa käydään työehtosopimusneuvotteluita valtakunnan tasolla. JUKO:n tavoite on saada vaativaa asiantuntijatyötä tekevien ammattilaisten kuten fysioterapeuttien ja esimiestehtävissä olevien palkka vastaamaan työn vaativuutta ja työn vaativuuden edellyttämää koulutusta. Nyt on meidän itsekin hyvä tunnustaa, että teemme vastuullista, itsenäistä työtä, josta tulee saada oikeudenmukainen palkka.

 

Kevään koulutuksista osaan on ilmoittautuminen jo ollut ja koulutukset ovat täyttyneet erinomaisesti. Yhdistyksen hallitus kokoontuu seuraavan kerran 5.2. ja vuosikokous on 14.3. Olet lämpimästi tervetullut toimintaamme mukaan!

Lopuksi kiitän hallitusta Kannustusrahasta, jonka sain hakemuksenne perusteella. Otan kiitollisuudella vastaan tunnustuksen, joka lämmittää sydäntäni aina 😊

Pj Anu                p. 0405103629, anu.pollari(at)gmail.com, Twitter anu_pollari


Fysioterapialähetteiden kirjoittamisesta

Category : Uncategorized

Valtakunnan sote-uudistus on johtanut Keski-Suomessakin lääkäreiden kirjoittamien fysioterapialähetteiden määrän vähentymiseen yrittäjäjäsenillemme tehdyn kyselyn perusteella. Usealla paikkakunnalla terveyspalvelut on ulkoistettu ja fysioterapia pyritään toteuttamaan omana toimintana. Tämä on johtanut siihen, että asiakkaiden matkat fysioterapiaan ovat pidentyneet, jolloin mm. Kela-kyydit lisääntyvät. Kelan korvaama %-osuus fysioterapiasta on pieni ja korvaus tulee poistumaan vuonna 2021, mutta nyt käytäntö on voimassa oleva.

Keski-Suomen keskussairaalan fysiatrian poliklinikalla on tehty hoitoketjut tyypillisimmistä tuki- ja liikuntaelinoireista (niska, selkä, olkapää, polvi, rannekanava). Hoitoketjujen tavoitteena on välttää turhia tutkimuksia, jonotusta ja pitkiä sairauslomia sekä aloittaa tehokas suositusten mukainen hoito nopeasti. Monessa terveyskeskuksessa on fysioterapeutin suoravastaanottopalvelu, mikä on nopeuttanut tule-asiakkaan pääsyä fysioterapiaan. Käytäntö on todettu asiakaslähtöiseksi ja kustannusvaikuttavaksi. Suurin osa tuki- ja liikuntaelinoireisista ei kuitenkaan tule ”kuntoon” yhdellä käynnillä, varsinkin jos asiakkaan ravitsemus- ja liikuntatottumukset tarvitsevat huomiota, näin ollen jatkofysioterapiasta tulee huolehtia erityisesti ko. asiakasryhmän kohdalla.

Kaikissa fysiatrian poliklinikan hoitoketjuissa lukee, että potilas voi halutessaan pyytää lääkäriltä SV3F-lähetteen yksityispuolelle. Yhteisenä tavoitteenamme on tuki- ja liikuntaelinoireisten mahdollisimman varhainen ja vaikuttava hoito. Tehdään se asiakaslähtöisesti