Puheenjohtajan pilkkeet 2/2021

Puheenjohtajan pilkkeet 2/2021

Category : Uncategorized

Kohti uutta normaalia.

Kuntoutus puhuttaa valtakunnallisesti esimerkiksi kliinisessä työssä, asiakkaidemme parissa, päättäjien pöydillä, kuntoutuksen koulutuksen sisällöissä, sekä tutkimuksessa. Silti tuskin kukaan voi yksiselitteisesti määritellä sen mitä kuntoutus on, kenen sitä kuuluisi saada, kuka sen kustantaa ja millaista on yksilölähtöinen, kustannustehokas kuntoutus.

Kuntoutuksen eräänlaisen murroskauden myötä myös fysioterapia elää uudenlaista aikakautta. Paljon on muuttunut jo viimeisen vuosikymmenen aikana esimerkiksi siksi, että fysioterapiatutkimus on laajentunut ja tuottaa jatkuvasti laadukasta ymmärrystä fysioterapian ydinasioista. Tulevat vuodet näyttävät mihin suuntaan koko kuntoutuksen kenttä ja fysioterapia kulkee.

Tällä hetkellä useassa eri työryhmässä tehdään selvitystyötä mm. kuntoutuksen määrittelyn, kuntoutuksen koulutuksen ja kuntoutuksen tutkimuksen nykytilan selvityksen, sekä tulevaisuuden linjauksien parissa. Mahdollisimman laaja-alaisen ymmärryksen saaminen on tärkeää ja siksi rohkaisenkin jokaista teistä nostamaan äänensä kuuluville silloin jos se suinkin on mahdollista. Juuri nyt piirretään tulevaisuuden muotokuvia ja on paljon myös meistä itsestämme kiinni mikä on fysioterapian rooli tuossa maalauksessa.

Kuntoutusalan asiantuntijat ja Suomen fysioterapeutit ovat ahkerasti ottaneet kantaa kuntoutuksen todellisen luonteen puolesta. Kuntoutus ei voi olla hoitoa, vaan sen tulee aktiivisesti osallistaa ihmisiä ottamaan vastuuta oman toimintakykynsä ja hyvinvointinsa ylläpysymisestä. Poikkeustilan aikana hoidolliset toimenpiteet ovat ymmärrettävästikin korostuneet, mutta on sanomattakin selvää, että sellainen toimintalinjaus ei voi jatkua kovin pitkään. Passiivisemmasta hoidosta kohti aktiivisempaa kuntoutusta tulisi nousta tulevaisuuden teemaksi entistä vahvemmin. Aina käytännön toteuttaminen ei ole niin yksinkertaista ja siksi erilaisien työryhmien laaja-alaisen tiedon saaminen juuri kliiniseltä kentältä ja asiakasnäkökulmasta on niin tärkeää. Halutessasi kertoa oman mielipiteesi kuntoutuksen koulutuksen nykytilan vahvuuksista, heikkouksista ja tarpeista voit osallistua vastaamalla Kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisfoorumin webropol-kyselyyn. Kyselyyn on tärkeää saada vastauksia mahdollisimman monen eri ammattikunnan edustajilta, joten voit vapaasti jakaa linkkiä eteenpäin kuntoutuksen parissa työskenteleville. 

Nyt luodaan uutta normaalia ja jokainen meistä haluaa fysioterapian olevan osa sitä.

Iloa, väriä ja energiaa jokaisen syksyyn!

Sanna Paasu-Hynynen

sanna.paasu(at)gmail.com

044 – 575 0555